Björkedal Gård Björkedal Gård

Cykel- & vandringsleder

Runt om gården finns det flera vackra cykel- och vandringsleder att välja mellan om du känner för frisk luft.

Redvägsleden 46 km (vandringsled)
Passerar ca 2 km från Björkedal Gård. Den 46 km långa vandringsleden bjuder på många fina natur- och kulturupplevelser genom ett lätt kuperat landskap. Missa inte det fantastiska naturreservatet Baktrågen och jordkulan i Nöre. Bestäm själv om du vill starta leden vid Kronogården i Trädet i norra delen av Ulricehamns kommun eller vid Lassalyckans Friluftsgård som ligger mer centralt i Ulricehamn. Du kan enkelt korta av leden genom att avvika från den och gå ner till rv 46 och ta bussen tillbaka. Alternativa startplatser med p-plats är: Prångens camping och på Bryggan vid Strandgatan i Ulricehamn, Dalums kyrka (900 m till leden) och Torget i Blidsberg. Ett flertal rastplatser finns iordningställda utmed leden, på vissa ställen finns vindskydd. Vid Nöre finns Jordkulan (ca 100 meter från leden), med rastplats, eldstad, vindskydd och toalett.
Mer information >>

Dalumsleden 32 km (vandringsled)
Dalumsleden passerar ca 2 km från Björkedal Gård, och är en riktig kulturled. Här finns mycket att uppleva såsom natursköna platser, ett 50-tal gamla torp, Jordkulan i Nöre och många fornminnen. Leden är på totalt 32 km men är lätt att korta av tack vare flera anslutningsstigar och bra bussförbindelser. Start förslagsvis vid Dalums kyrka, följ vägen mot Nöre mittemot kyrkan. Anslutningsled till Dalumsleden finns till vänster efter bostadshusen. Utmed väg 46 vid vägen mot Övre Vång finns P-plats vid anslutningled till Dalumsleden. Leden är konstruerad så att du med lite hjälp av stigar och vägar själv kan hitta dina egna rundslingor. Två vindskydd och flera fina rastplatser finns längs leden och en bit ifrån finns även rastplatsen jordkulan i Nöre som alltid är öppen. Här finns eldstad, vindskydd och toalett.
Mer information >>

Ätradalsleden 197 km (cykelled)
Ätradalsleden är en cykelled som sträcker sig mellan Falköping och Falkenberg via Ulricehamn, Tranemo och Svenljunga. Sträckan är totalt 197 km, där 146 km är på bilfri banvall och resten på naturskön landsväg som slingrar sig genom naturreservat, öppna landskap, milsvida skogar och ljuvliga sjöar. I Falkenberg i söder ansluter leden till Kattegattleden. Bestäm själv vilken sträcka du vill cykla och var du vill starta din resa. Bra utgångspunkter är Falköping, Ulricehamn, Tranemo, Fegen, Svenljunga och Falkenberg. Falköping och Falkenberg når du med tåg, buss eller bil, övriga orter med buss eller bil.
Mer information >>

Ovan leder är endast dem som finns närmast inpå knuten. Inom kommunen finns många fler leder.
Mer information vandringsleder >>
Mer information cykel- & vandringsleder >>

Allemansrätten en unik möjlighet
Allemansrätten är en unik möjlighet för oss alla att röra oss fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Inte störa – Inte förstöra!
Mer information om allemansrätten >>